vrijdag 19 juni 2015

De Kleine Prins

De Kleine Prins door Antoine de Saint

De kleine prins is niet tevreden met wat hij op de planeet heeft, drie vulkanen waarvan een dode en een mooie bijzondere bloem. Die bloem was een beetje arrogant en de kleine prins had daar op gegeven moment genoeg van. Hij ging reizen naar andere planeten (het waren er in totaal 7). Hij merkte na een tijdje dat zijn eigen planeet zo slecht nog niet is. De eerste planeet was een kleine planeet waar alleen een koning woonde en die een mantel had die de hele planeet bedekte. De tweede planeet was bewoond door een ijdeltuit. Bij de derde planeet kwam hij bij een dronkaard, die dronk omdat hij zich schaamde omdat hij dronk. De vierde planeet was van een zakenman. Die had het zo druk met tellen dat hij zelfs niet opkeek bij de komst van de kleine prins. De vijfde planeet werd bewoond door een lantaarnopsteker. Het was de kleinste planeet van allemaal. De lantaarnopsteker vond dat hij verschrikkelijk werk had omdat hij om de minuut de lantaarn aan en ui moest doen. Dat kwam omdat de planeet zo draaide dat 1 minuut, 1 dag was. De zesde planeet was bewoond door een aardrijkskundige en was tien keer zo groot. Toen de kleine prins aankwam zei hij: “hé, daar komt een ontdekkingsreiziger”. En hij wilde weten hoe zijn planeet eruit zag. De kleine prins zei dat hij drie vulkanen en een bloem had. De aardrijkskundige zei dat hij de bloem niet ging opschrijven omdat dat kortstondig zijn. De kleine prins vond dat eigenlijk onzin, maar hij vroeg: “waar kan ik het beste heen volgens u”. De aardrijkskundige zei dat hij naar de aarde moest gaan, en de kleine prins ging weer verder met z’n reis.
Zijn zevende planeet is de aarde, hij komt in de woestijn terecht en denkt dat het op aarde het er alleen zo uitziet. Hij komt steeds andere dieren tegen, en krijgt steeds een beter beeld van de aarde. Hij komt een vos tegen die zegt dat als je dingen tam hebt gemaakt, je niet meer zonder ze kunt. De kleine prins dacht weer aan zijn bloem, hij miste de bloem toch wel een beetje. De vos wou dat hij hem tam maakte en de kleine prins deed dat ook. Daarna ging hij weer verder met zijn reis en kwam een man tegen. Het eerste wat de kleine prins zei was of hij een schaap voor hem kon tekenen. Dat deed hij en dat was niet goed. Opgegeven moment had hij vier tekeningen gemaakt en was hij er klaar mee. Hij tekende een doos en zei dat het schaap in de doos zat. De kleine prins vond hem geweldig en vroeg of schapen ook bloemen eten. Hij zei dat dat zo was en hij moest van de kleine prins een muilkorf tekenen. Ze zaten nog steeds in de woestijn en de man waar de prins het telkens tegen had, had een kapotte motor en kon niet verder. Ze zijn uiteindelijk na acht dagen gaan lopen om water te vinden omdat zijn watervoorraad opraakte. Ze hadden uiteindelijk een put gevonden. Een dag later ging de man weer terug om zijn motor te maken en had hem uiteindelijk gemaakt. Toen hij terug kwam zei de kleine prins dat hij weer terug moest naar zijn planeet. De volgende dag gingen ze naar de plek waar de planeet precies op de goede plek stond om naar huis te gaan. De kleine prins ging weer naar huis en we hebben nooit meer iets van hem gehoord.

Mijn mening:


Ik vond het best een interessant boek om in te lezen, waardoor je echt gaat na denken over de dingen die de kleine Prins zegt en daardoor ook dingen anders gaat bekijken. Zoals bij dat schaap wat de man voor de kleine prins moet tekenen en dat dat telkens niet goed is, maar als hij een doos tekent is het perfect. Dan ga je zo nadenken dat je uiteindelijk weet dat het gaat om wat erin zit en niet om de buitenkant, zoals bij mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten