vrijdag 19 juni 2015

Rafels van Rio

Rafels van Rio door Robin Raven

In het verhaal spelen veel dingen zich tegelijkertijd af, daarom vertel ik het verhaal vanuit de hoofdpersonen.
De bende van Reiss, drugsbende die veel sterker is dan de politie in rio, wou aan het eind van het boek de beker van het WK stelen maar daarvoor werd z’n schuilplaats ontdekt en werd Reiss doodgeschoten.
Orlando, de broer van Julia, opgegroeid op een vuilnisbelt, werd opgesloten door de politie omdat hij iemand wou helpen terwijl de politie de favela binnenviel, werd door een paar politieagenten overgeleverd aan de bende van Reiss en werd daar doodgeschoten, maar voordat hij werd neergeschoten werd zijn huis en restaurant in de fik gestoken en moest een klein kindje die wat had gestolen zijn zus Julia doodschieten.
Julia, de zus van Orlando, opgegroeid op een vuilnisbelt en al haar vrienden werden op een dag doodgeschoten door de politie, ze is zelf net aan de dood ontkomen door te vluchten. Toen de politie een inval deed in de wijk wou ze Hiago beschermen die aan het voetballen was en rende het huis uit om hem te gaan zoeken, eenmaal gevonden renden ze naar huis, maar Hiago liet z’n voetbalpomp vallen en wou hem oprapen, Renato Lima zag dat, alleen hij dacht dat dat een granaat was of iets in die richting en liep er op af met z’n pistool, Julia zag dat en rende naar Hiago toe en ging om hem heen staan, ze wou niet dat hetzelfde ging overkomen als met haar dochter. Renato Lima trok zich van niks aan en schoot, hij raakte Julia twee keer, een net naast haar hart. Toen ze in het ziekenhuis lag werd ze gebeld door Orlando toen hij in de gevangenis zat, ze moest een lading hasj binnensmokkelen naar de gevangenis want anders werd Orlando neergeschoten. Het is haar uiteindelijk gelukt. Daarna had ze ook nog geluk toen het huis van Orlando in brand stond, iedereen zat op het huis te letten en niet op de soldados (de mensen die voor Reiss werken) daardoor konden zij hun gang gaan en het jochie dat op Julia moest schieten moest nu zijn pistool gaan richtten, maar hij durfde niet, degene die naast hem stond pakte het pistool en richtte. Opeens kwam Renato Lima en hielt de jongen tegen, Julia had geluk.
Hiago, pleegzoon van Julia, allebei zijn ouders zijn gestorven, de politie deed een inval en pakte Hiago vast, de politieagent legde de vinger van Hiago om het pistool en drukte er zo tegen dat het pistool af ging, z’n vader was dood en z’n moeder zei tegen hem weg te rennen en dat deed hij, toen bedacht hij zich en rende terug, maar het was te laat, z’n moeder was dood.

Mijn mening:


Ik vond het een heel interessant boek dat over de sloppenwijken van Rio gaat omdat je er heel veel van leert, het verhaal heeft de schrijver bedacht nadat hij allemaal waargebeurde verhalen van de inwoners van Rio had gehoord, het verhaal is dus ook deels echt gebeurt. Ik vond sommige dingen ook wel heftig omdat bijna iedereen wordt doodgeschoten in het verhaal, door de bende van Reiss of zelfs door de politie die de bewoners juist hoort te beschermen, maar dat is in Rio dan wel ietsje anders als je ziet dat de politie geen onderscheid kan maken tussen goed en kwaad. Dan denk je wel even goed na, dat je geluk hebt dat je niet in dat soort gebieden leeft, maar dat je in een veilig gebied leeft en goed kan rondkomen en kan eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten